Thermotherapie NeusverstoppingCheck direct hoe het met uw neus gesteld is!Neusverstopping behandelen met Celon Methode

Neusverstopping is één van de meest voorkomende klachten bij de huisarts en heeft een bewezen negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Er  zijn mogelijke relaties met snurken, slaapstoornis zoals het obstructief slaap apnoe syndroom (OSAS) en het reukvermogen.

Ten gevolge van een langdurige verkoudheid is een opgezwollen neusschelp (concha inferior) vaak de oorzaak van de klacht.

Er zijn veel oorzaken aan te wijzen: infecties, langdurig gebruik van neusdruppels, allergie en hypergevoeligheid voor bijvoorbeeld rook, houding, scheefstand van het tussenschot etc. 

De behandeling kan met lokaal toegediende geneesmiddelen of door een operatie. Medicijnen moeten echter vaak constant en langdurig worden gebruikt. Daarbij treden niet zelden bijwerkingen op zoals afhankelijkheid van neusdruppels, korsten en kleine neusbloedingen. Een operatie is  lang niet altijd wenselijk en relatief  duur  en  belastend door  de  ziekenhuisopname, narcose en mogelijke complicaties en bovendien door verlies van arbeidsdagen.

De laatste jaren is er een toenemende belangstelling voor een nieuwe, minder belastende oplossing  door middel van de CELON-therapie  ook bekend als  radiofrequente intermitterende thermische therapie (RFITT).


Voor wie is de CELON therapie geschikt?

De CELON-therapie is in principe geschikt voor elke persoon met neusverstopping als belangrijkste klacht, die niet goed blijkt te behandelen met medicijnen, antiallergische maatregelen of een operatie. De leeftijdsgrens ligt tussen 10 en 80 jaar. De behandeling wordt vooral onder lokale verdoving op de polikliniek uitgevoerd, maar kan desgewenst ook onder narcose plaatsvinden.
Voorbereiding

U komt bij voorkeur met een iemand die u weer veilig thuis kan brengen.

Als de behandeling op de polikliniek wordt uitgevoerd neemt u een uur tevoren 1000 mg Paracetamol in.

In de behandelkamer worden 3-4 watjes per zijde ingebracht met daarop de lokale verdoving. Dat voelt u uiteraard nog wel. U hebt nu de tijd om een korte vragenlijst in te vullen en een allergietest te ondergaan. Na 30-45 minuten worden de watjes weer verwijderd en de neus bekeken met een kijkertje (endoscoop). Als de beslissing om te behandelen definitief is genomen wordt een extra injectie gegeven met lokale verdovingsvloeistof waarna de CELON van de neus kan worden uitgevoerd.


Tijdens de behandeling

U ligt in een comfortabele behandelstoel.

Door een naaldje onder controle onder het slijmvlies van de neusschelp in te brengen ontstaat lokaal een gecontroleerde verhitting van het weefsel.

De behandeling zelf duurt maar heel kort ( 60 seconden). Na afloop wordt een beetje neuszalf ingebracht. Het bloedverlies is beperkt en een tijdelijk gaasje onder de neus volstaat in de regel. De pijnbeleving valt in de regel erg mee.
Hoe werkt CELON?

Als gevolg van CELON  ontstaat verlittekening, verdwijnen er bloedvaatjes en slijmklieren waardoor zowel afname van het volume alsmede de slijmproductie wordt bereikt. De buitenkant van het slijmvlies blijft zoveel mogelijk onbeschadigd om zo de functies van de neus te sparen: verwarmen, bevochtigen en reinigen van de ingeademde lucht.


Na de behandeling

U verlaat het ziekenhuis met uw begeleider/chauffeur niet nadat u een afspraak (6-8 weken) op de polikliniek hebt gemaakt.
Mogelijke bijwerkingen

De eerste weken wordt de genezing van het slijmvlies vaak gekenmerkt door een beperkte korstvorming, soms licht bloedverlies, neusverstopping en soms een ‘’geurtje’’. Daarom kunt u het beste de volgende dag beginnen met de neus twee tot drie keer per dag te spoelen met fysiologisch zout en in te smeren met Nisita neuszalf.

U krijgt deze middelen op recept via de apotheek in het Zuyderland MC.

De gevolgen van de behandeling zijn gemiddeld na drie weken vrijwel verdwenen bij ongeveer twee-derde van de behandelde personen.

Na 6-8 weken komt u voor controle en vult u weer een vragenlijst in over uw eventuele klachten van dat moment.

De resultaten op lange termijn zijn overwegend goed.


Check direct hoe het met uw neus gesteld is!